Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2003 00:01

Σταμάτησε το μίνι ράλι η Ν.Υ.

YΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με τους επενδυτές να παίρνουν μία «ανάσα» μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.

Τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, από τη μία ο αριθμός των ανέργων που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και από την άλλη οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν το Μάιο, «απορροφήθηκαν» γρήγορα από την αγορά.

Η άνοδος της μετοχής της ΑΤ&Τ αντιστάθμισε εν μέρει τον αρνητικό αντίκτυπο που άσκησε στα blue chip η πτώση της μετοχής του Altria Group.

Η μετοχή της Altria υποχώρησε ενδοσυνεδριακά 2,5%, με αποτέλεσμα να καταγράψει τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ζημίες μεταξύ των blue chip.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 13,33 μονάδες, ποσοστό 0,15%, φθάνοντας στις 9.196,55 μονάδες. Με άνοδο 7,60 μονάδων, ποσοστό 0,46%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.653,62 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες φλερτάρισαν με τα ψηλότερα επίπεδα του πενταμήνου χθες οδηγούμενα από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, τις ελπίδες για νέες μειώσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη, τη θετική εικόνα που παρουσιάζει η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τις ανακουφιστικές εξελίξεις στην χρηματαγορά.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,6% και 1,2%, στα ψηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιανουαρίου.

Χρηματιστές ανέφεραν πως τα θετικά οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν εξουδετέρωσαν τις ελπίδες της αγοράς για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο Μαρκ Τίνκερ, της Execution Ltd στο Λονδίνο, εξήγησε πως η ευρωπαϊκή αγορά ακολουθεί πιστά τις τάσεις της Wall Street ελπίζοντας σε οικονομική ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και με το βλέμμα καρφωμένο στην πορεία των κερδών του δεύτερου τρίμηνου.

Με το δολάριο να έχει σταθεροποιηθεί έναντι του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων νιώθουν πιο σίγουροι για τις προοπτικές των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Οι μετοχές των Peugeot, DaimlerChrysler και Fiat κέρδισαν σημαντικό έδαφος (μεταξύ 2-4,5%), ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη για την Saint-Gobain (+5,8%) και την δανική Lundbeck (+6,5%). Η μετοχή της Lafarge έχασε το 6,5% της αξίας της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ