Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2003 18:37

Τα μέτρα στήριξης των 560 απολυμένων της Palco

Τα μέτρα στήριξης των 560 απολυμένων της Palco παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας Ελευθέριος Τζιόλας σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του δ.σ. των εργαζομένων στην εταιρεία, και του διοικητή του ΟΑΕΔ.

Τα μέτρα αποτελούνται από τρεις ενότητες.

Για την επαναπροώθηση στην απασχόληση

α) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων προκειμένου να προσλάβουν κατά προτίμηση απολυμένους εργαζόμενους της Palco, διάρκειας 24 μηνών.

Η επιδότηση της επιχείρησης θα διαρκεί 18 μήνες με την υποχρέωση η επιχείρηση, να διατηρήσει στη θέση του τον εργαζόμενο για άλλους 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.

Στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις προβλέπεται σύντομα να ενταχθούν και οι δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις.

Το ύψος της επιδότησης θα είναι 19,20 ευρώ την ημέρα για κάθε εργαζόμενο.

β) Πρόγραμμα επιχορήγησης των ανέργων για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης με ποσό επιδότησης 10.270 ευρώ και διάρκεια εκταμίευσης 12 μήνες, σε τρεις δόσεις.

Η επιδότηση αυτή δίνεται πολλαπλασιαστικά και σε ομάδες ανέργων που επιθυμούν να δημιουργήσουν μικρούς συνεταιρισμούς.

γ) Πρόγραμμα εναλλασσόμενης κατάρτισης το οποίο θα περιλαμβάνει 600 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 300 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις.

Η μέγιστη διάρκεια του προγράμματος δεν θα υπερβαίνει τους 9 μήνες και ο ημερήσιος χρόνος κατάρτισης τις 6 ώρες.

Το πρόγραμμα θα είναι επιδοτούμενο με 3,50 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.

δ) Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για ανέργους πλησίον της σύνταξης.

Ανεργοι οι οποίοι χρειάζονται μέχρι 1.500 ένσημα για τη συνταξιοδότηση και απέχουν έως 5 έτη από το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, μπορούν να τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτούνται από 1 έως 60 μήνες, με ειδική επιδότηση της θέσης εργασίας που θα καταλάβει ο συγκεκριμένος άνεργος μεγάλης ηλικίας.

Για τους πρώτους 24 μήνες το ποσό της επιδότησης είναι 17,60 ευρώ την ημέρα και τους υπόλοιπους 36 μήνες είναι 20,54 ευρώ την ημέρα.

Στεγαστική πολιτική

α) Αύξηση κατά 50% της επιδότησης του ενοικίου που καταβάλλεται μηνιαίως έως το τέλος του 2003, με δυνατότητα επαναξιολόγησης του μέτρου για το 2004.

β) Αναστολή δόσεων για οφειλές δανείων και τιμημάτων κατοικίας μέχρι το τέλος του 2003 και επαναρύθμιση του υπολοίπου των δόσεων.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

α) Εξασφαλισμένη πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι το τέλος του 2004, και παράταση για δύο χρόνια, σε περίπτωση που παραμένει άνεργος.

β) Για τους ανέργους άνω των 55 ετών, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.

Το κόστος που αφορά στα μέτρα για την επαναπροώθηση των απολυμένων της Palco στην απασχόληση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 7,2 εκατ. ευρώ.