Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 14 Ιουνίου 2003 00:01

Τρόμαξαν τη Ν.Υ. τα στοιχεία

ΑΡΝΗΤΙΚΗ έκπληξη προκάλεσε στη Wall Street η είδηση για καταναλωτικό κλίμα του Ιουνίου στις ΗΠΑ, οδηγώντας τους επενδυτές σε πρόωρη ρευστοποίηση κερδών έπειτα από ένα τριήμερο ανόδου στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Αυτό το οποίο τρόμαξε περισσότερο την αγορά ήταν το γεγονός ότι με βάση μια ερμηνεία των στοιχείων για το καταναλωτικό κλίμα αποδεικνύεται πως οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να διατηρήσουν την αισιοδοξία που ακολούθησε τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν οδηγό για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, τομέας ο οποίος καλύπτει τα 2/3 της αμερικανικής οικονομίας.

Οι μετοχές του ομίλου τηλεπικοινωνιακού υλικού Lucent Technologies ήταν οι πιο δραστήριες της ημέρας, χάνοντας 3,6%, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ανάμειξη στελεχών της εταιρείας σε δραστηριότητες αντίθετες με το νόμο περί θεμιτού ανταγωνισμού. Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Intel Corp, Oracle Corp, PeopleSoft Inc.

Κύμα πωλήσεων έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας και απομάκρυνε τους δείκτες από τα υψηλότερα επίπεδα του πενταμήνου, καθώς η απρόσμενη επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ «πάγωσε» τις ελπίδες για ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,4% και 1,5% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει την εβδομάδα στις 855 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος σε εβδομαδιαία βάση.

Η μετοχή του ομίλου ηλεκτρονικών Thomson ηγήθηκε της πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από την αναθεώρηση προς τα κάτω της κερδοφορίας του και την ανακοίνωση σχεδίου αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, η μετοχή του ισπανικού ομίλου Inditex -ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Zara- ενισχύθηκε κατά 5,6% στον απόηχο της ανακοίνωσης πως τα κέρδη του πρώτο τριμήνου αυξήθηκαν κατά 23%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές του τομέα ασφαλειών (Allianz -3,6%, Aegon -6,7%), ενώ ξεχώρισαν επίσης οι μετοχές των Ahold (-3,2%) και Tesco (+3,2%).

Νωρίτερα στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε πλησιάσει το επίπεδο αντίστασης των 9.000 μονάδων, αντανακλώντας το θετικό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει στην αγορά η σταθεροποίηση του γιεν στις διεθνείς χρηματαγορές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ