Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., μετά την έκθεση της Κεντικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, η οποία έδωσε ένα ακόμη σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα ισχυροποιηθεί φέτος.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 2,2% φθάνοντας στις 9.029,60 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ανοδο 1,7% σημείωνε ο δείκτης Topix φθάνοντας στις 887,59 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 2,6%. Και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών ωφελούνται περισσότερο, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται 66 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σε ποιές ακριβώς μετοχές τοποθετείται.

Οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ, οδήγησαν τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σε άνοδο 1,1%. Ο δείκτης σημείωνε κέρδη τις τελευταίες εννέα ημέρες και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 3 Απριλίου του 2000. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωνε κέρδη φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών.

Ολοι οι άλλοι δείκτες κινούντο ανοδικά εκτός από κάποιους δείκτες στην Κίνα.