Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2003 15:28

Ο άνθρωπος που έβαλε τον κόσμο πάνω σε ρόδες

16 Ιουνίου 1903. Ο Χένρι Φόρντ ιδρύει τη Ford Motor Company με μετοχικό κεφάλαιο 28.000 δολάρια.

Η πρώτη εμπορική επιτυχία της αυτοκινητοβιομηχανίας, το Model T, κατασκευάστηκε με βάση τις διακηρύξεις του ιδρυτή: «Θα κατασκευάσω ένα αυτοκίνητο για τους πολλούς. Θα έχει τόσο χαμηλή τιμή, ώστε να μην υπάρχει κανείς που να μην μπορεί να το αποκτήσει». To θρυλικό αυτοκίνητο είχε το 1908 τιμή διάθεσης 260 δολάρια.

Ο Χένρι Φόρντ, «ο άνθρωπος που έβαλε τον κόσμο πάνω σε ρόδες», συνέλαβε μία επαναστατική ιδέα, για να αντιπαρέλθει την οικονομική κρίση των αρχών του 20ου αιώνα, που είχε επίπτωση στις πωλήσεις των μοντέλων του. Αποφάσισε να υπερδιπλασιάσει το ημερομίσθιο στους υπαλλήλους του, ώστε να βελτιώσει την αγοραστική τους δύναμη, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι η καλύτερη περικοπή κόστους που είχε κάνει ποτέ. «Αν κάνεις περικοπές στα ημερομίσθια, απλώς περιορίζεις τον αριθμό των πελατών σου», δικαιολόγησε ο Φόρντ την κίνησή του, η οποία τάραξε και τα κοινωνικά ύδατα.

Εναν αιώνα μετά, ο δισέγγονος του ιδρυτή, που κρατάει το τιμόνι της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, με 350.000 εργαζομένους και δραστηριότητες σε πάνω από 200 αγορές, εξακολουθεί να έχει μεγαλεπήβολα σχέδια -για τα επόμενα 100 χρόνια- με οδηγό τη ρήση του προγόνου του «Ο,τι αποτελεί παρελθόν είναι χρήσιμο, μόνο όταν προτείνει τρόπους και διεξόδους για την πρόοδο».