Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2003 11:47

Γερμανία : Σημαντική υποχώρηση των τιμών παραγωγού τον Μάϊο

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα 10 μηνών, σημείωσαν τον Μάϊο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, λόγω της μείωσης του κόστους της ενέργειας, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, από χημικά έως βενζίνη, υποχώρησαν κατά 0,3% τον Μάϊο κα αυξήθηκαν κατά 1,3% στο σύνολο του έτους, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, η μηνιαία υποχώρηση θα ήταν σε ποσοστό 0,2%.

Το γερμανικό τμήμα της General Motors Corp., Adam Opel AG, και η Thomas Cook AG, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ταξιδίων της χώρας, βρίσκονται ανάμεσα στις εταιρείες που μειώνουν τις τιμές στη Γερμανία, η οποία οδεύει σε ύφεση. Ο πληθωρισμός στη χώρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 3,5 ετών τον Μάϊο και κάτω από το 1%, σημάδι ότι η χώρα βρίσκεται στην «επικίνδυνη ζώνη» του αποπληθωρισμού.

«Αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι μετά τη μείωση των τιμών παραγωγού δεν μπορείς να προχωρήσεις σε αυξήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της Pfeiffer Vaccuum AG, Wolfgang Dondorf, σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι : «Ολοι αναζητούν ευκαιρίες στις εκπτώσεις».

Πέρυσι η εταιρεία αύξησε τις τιμές από 3% έως 4%. Φέτος, κάνει προσφορές για μία ευρεία γκάμα προϊόντων της, επεσήμανε ο Dondorf.

Η ισχυροποίηση του ευρώ κατά 22% έναντι του αμερικανικού δολαρίου το προηγούμενο έτος, μπορεί να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό, εκτίμησε την περασμένη Τρίτη και η Fitch Ratings, στο Λονδίνο.

Η ΕΚΤ, στις 5 Ιουνίου μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 2% και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1948 που ίσχυαν στα 12 κράτη μέλη της ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός της περιφέρειας υποχώρησε κάτω από το όριο του 2%.

Στην Ελβετία, όπου η οικονομία διανύει περίοδο ύφεσης, οι τιμές παραγωγού και εισαγωγής προϊόντων υποχώρησαν για τρίτο μήνα τον Μάϊο, έδειξε σχετική έκθεση. Οι αναλυτικές εκθέσεις από τη στατιστική υπηρεσία της Ελβετίας, θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.

Ο φόβος του αποπληθωρισμού θα παρακινήσει την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, να προχωρήσει σε μείωση τον επιτοκίων στην συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, εκτιμούν επενδυτές και αναλυτές.