Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 21 Ιουνίου 2003 00:01

Τεχνική... ώθηση στη Ν.Υ.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ παράγοντες επηρέασαν το αμερικανικό χρηματιστήριο στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η τετραπλή λήξη συμβολαίων στη δευτερογενή αγορά (προθεσμιακά και δικαιώματα μετοχών) κυριάρχησε στις συναλλαγές.

Το επενδυτικό κλίμα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ εν μέσω ευοίωνων προβλέψεων που έκανε η General Electric.

Φυσικά, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη, με την κεντρική τράπεζα να δείχνει - σύμφωνα με πληροφορίες - αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων (που ήδη βρίσκονται στα χαμηλότερα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών). Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των GE, GM, PeopleSoft, Oracle.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα σε θετική περιοχή με τους επενδυτές να δείχνουν πιο αισιόδοξοι για τις νομισματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,8% και 1%, αντίστοιχα, με τον δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει ξανά το φράγμα των 2.500 μονάδων.

Ο δείκτης των 300 μετοχών έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,5% επιστρέφοντας στα επίπεδα των αρχών Ιανουαρίου και αντανακλώντας την αισιοδοξία της αγοράς για οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του έτους, ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, επισημαίνουν πως έρχονται δύσκολες ημέρες για τις μετοχές και εξηγούν πως όσο και να μειώσει τα επιτόκια η Φέντεραλ Ριζέρβ οι επενδυτές γνωρίζουν πως τα όπλα στη φαρέτρα των κεντρικών τραπεζών λιγοστεύουν επικίνδυνα στην προσπάθεια για τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μην ξεχνάμε και την επικείμενη έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης κερδών, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών κάθε Ιούλιο και Αύγουστο λόγω των θερινών διακοπών.

«Δίκαιη αποτίμηση»

«Οι αγορές στην Ευρώπη δείχνουν να βρίσκονται σε επίπεδα δίκαιης αποτίμησης σήμερα και ίσως κινηθούν πτωτικά λόγω του καλοκαιριού,» προβλέπει ο Αντρεα Γουίλιαμς της Royal London Asset Management.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Cable & Wireless (+4%), EADS (+3,5%), Business Objects (-7,5%), Royal Dutch, BP, AstraZeneca, Unilever.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ