Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, οδηγώντας τον δείκτη Topix υψηλότερα από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2002. Οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. σημείωναν κέρδη, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι η άνοδος των τελευταίων ημερών θα βοηθήσει στην αποπληρωμή των επισφαλών δανείων.

«Η πορεία των τραπεζικών μετοχών έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί», ανέφερε ο Τakashi Miyazaki, ο οποίος διαχειρίζεται 8,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Η άνοδος των μετοχών βοηθά και τονώνει την αισιοδοξία για την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών».

Ο δείκτης Topix κέρδιζε ποσοστό 0,7% φθάνοντας στις 905,24 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Την τελευταία φορά που ο δείκτης υπερέβη τις 900 μονάδες μέσα σε μία συνεδρίαση, ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2002. Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 0,5%, φθάνοντας στις 9.162,28 μονάδες, διευρύνοντας τα κέρδη των τεσσάρων ημερών σε ποσοστό 3,2%.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο Kospi έχανε ποσοστό 1,2%. Οι μετοχές της Shinhan Financial Group Ltd. και της Chohung Bank οδηγούσαν την πτώση, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση να καθυστερήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών για τρία χρόνια, κάτι που αύξησε τις ανησυχίες ότι η Shinhan ενδέχεται να μην ωφεληθεί από την αγορά του μεριδίου που κατέχει το κράτος στην Chohung.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε ποσοστό 0,4%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, AMP Ltd., μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει στην παύση λειτουργίας του μη κερδοφόρου τμήματός της στη Μ. Βρετανία και θα περικόψει 900 θέσεις εργασίας.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια κινούντο πτωτικά, πλην του δείκτη στη Μαλαισία.