Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 10:55

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τίτλους των κλάδων ζυθοποιίας και τηλεπικοινωνιών.

Στις 10:33 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.138 μονάδες μειωμένος κατά 0,53%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.152,64 μονάδες με απώλειες 1,17% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.214,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,76%.

Σημαντικές απώλειες (7,7%) καταγράφει η μετοχή της Heineken NV. Επικαλούμενη την οικονομική επιβράδυνση και τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου η τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της στο πρώτο εξάμηνο κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ η κερδοφορία της παρουσιάζει στασιμότητα.

Η διοίκηση της Heineken απέφυγε παράλληλα να προβεί σε προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Interbrew και Carlsberg υποχωρούν κατά 3,37% και 3,50% αντιστοίχως.

Πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της φινλανδικής Nokia να υποχωρεί κατά 3%.

Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφει η μετοχή του ελβετικού ομίλου Credit Suisse καθώς η ιταλική ασφαλιστική Unipol προσφέρει 1,47 δισ. ευρώ για τον ιταλικό βραχίονα του ελβετικού ομίλου στον τομέα των ασφαλειών.