Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2003 09:40

Swiss International Air Lines Ltd. : Απολύει 3.000 εργαζομένους

Τη μείωση 3.000 θέσεων εργασίας θα ανακοινώσει σήμερα η Swiss International Air Lines Ltd., αλλά και την κατάργηση του 1/3 του στόλου των αεροσκαφών της, καθώς προσπαθεί να εμφανίσει κέρδη για πρώτη φορά με τη νέα μορφή που έλαβε, μετά την κατάρρευση του ομίλου της Swissair.

Η αεροπορική εταιρεία θα ανακοινώσει σήμερα στις 2.μ.μ. (3 μ.μ. ώρα Ελλάδος), την μείωση του 1/3 των 9.000 εργαζομένων της, αλλά και τον αριθμό των αεροσκαφών της, από τα 109 στα 74, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Ενωσης Εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πληροφορήθηκαν αυτήν την απόφαση της εταιρείας, μετά από τη συνεδρίαση της διοίκησής της χθες στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Η Swiss International, η οποία ήδη έχει μειώσει κατά 10% τις θέσεις εργασίας και το 1/5 του στόλου των αεροσκαφών της, πρέπει να βρει οπωσδήποτε έναν συνεταίρο για να επιβιώσει, καθώς οι οικονομίες αργούν να ανακάμψουν και οι ταξιδιώτες προτιμούν στις μετακινήσεις τους τις εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αναλυτές.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ζημίες της εταιρείας ανήλθαν σε 200 εκατ. ελβετικά φράγκα (151 εκατ. δολ.), ενώ η επιβατική της κίνηση μειώθηκε σε ποσοστό της τάξης του 22% τον Μάϊο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

«Οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να παρακολουθούν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Swiss», ανέφερε ο Dominic Edridge, αναλυτής της Commerzbank AG στο Λονδίνο, επισημαίνοντας, όμως ότι η ίδια πρέπει να αποδείξει τι αξίζει».

Ο Priska Spoerri, εκπρόσωπος της Swiss International, αρνήθηκε αργά χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα σχέδια περικοπών της αεροπορικής εταιρείας.

Οι μετοχές της θα παραμείνουν υπό επιτήρηση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, κάτι το οποίο ζήτησε η διοίκησή της, στο πλαίσιο της πρότασης για μείωση του προσωπικού.

Οι ανταγωνίστριές της στην Ευρώπη, έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους, αλλά και τον περιορισμό των αεροσκαφών τους.