Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2003 10:40

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΕ ΣΤΕΝΟ εύρος κινούνται κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αντανακλά τη διστακτικότητα των επενδυτών να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις πριν από την αυριανή απόφαση της Fed για τα επιτόκια του δολαρίου.

Στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.091,10 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,08%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.116,94 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,07% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.189,54 μονάδες αυξημένος κατά 0,10%.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό επωφελούμενες από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/24/676348.htm .

Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Unilever, η οποία καταγράφει και σήμερα σημαντικές απώλειες (2,62%). Η παραπάνω εταιρεία αναθεώρησε τη Δευτέρα προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Μετά τη χθεσινή προειδοποίηση τόσο η J.P. Morgan Chase όσο και η Goldman Sachs προχώρησαν σήμερα σε υποβάθμιση των αξιολογήσεών τους για τη μετοχή της Unilever.

Αντιθέτως, άνοδο (0,81%) σημειώνει η μετοχή της Vivendi Uiniversal SA. Ο γαλλο-αμερικανικός όμιλος ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι έλαβε πέντε προσφορές για τις αμερικανικές δραστηριότητές της στο χώρο της ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών στούντιο Universal, τηλεοπτικές δραστηριότητες και θεματικά πάρκα ψυχαγωγίας.

Η υποβολή προσφοράς για την εξαγορά των παραπάνω δραστηριοτήτων λήγει σήμερα και η Vivendi θα χρειασθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα προετοιμασίας, προτού τις παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο.