Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2003 11:26

Ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε Γερμανία και Ιταλία

Ανοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo που καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα στην υπ΄ αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και σε ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης Ifo διαμορφώθηκε στις 88,8 μονάδες έναντι 87,6 μονάδων το Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στις 88 μονάδες.

«Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε όλους τους κλάδους και ιδιαιτέρως στο λιανικό εμπόριο», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου, Xανς Βέρνερ Σιν. Επισήμανε επίσης ότι τα στοιχεία του Ιουνίου ανταποκρίνονται σε παλαιότερες εκτιμήσεις του ινστιτούτου για ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Στην Ιταλία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 91,6 μονάδες τον Ιούνιο από 90,3 μονάδες –βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων της ISAE – το Μάιο.