Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2003 21:16

Στο 1% τα αμερικανικά επιτόκια

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Federal Reserve μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης στο 1% τα επιτόκια του δολαρίου. Πρόκειται για την πρώτη μείωση μετά την πτώση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το Νοέμβριο του 2002. Πλέον, τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται στα επίπεδα του 1958, στο ναδίρ 45ετίας και οι αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων δεκαετούς διαρκείας στα ναδίρ 40ετίας.

Η συμπίεση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φθηνή «ασφάλεια» απέναντι στον αντιπληθωριστικό κίνδυνο, γεγονός που έλαβαν υπόψη τους οι διαμορφωτές της πολιτικής της Fed, οι οποίοι τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση ότι η ομοσπονδιακή οικονομία δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή για να αντιπαρέλθει την αποπληθωριστική ύφεση.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Φέντεραλ Ριζέρβ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αν χρειαστεί.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος στην άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής, που υποστηρίζει ότι δεν οφείλεται σε ανεπαρκή ρευστότητα η ασθενική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, μόλις κατά 1,7% ετησίως τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά σε εξωνομισματικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό ισχυρίζονται ότι η διοχέτευση περισσότερου χρήματος στην αγορά δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Τουναντίον επιτόκια στο 1% θα οδηγήσουν σε αρνητικές αποδόσεις, καθώς οι προμήθειες σε πολλά ταμεία διαθεσίμων ενδέχεται να ξεπεράσουν την απόδοση. Επιπλέον, οι τράπεζες ενδεχομένως να γίνουν πιο απρόθυμες στη χορήγηση δανείων, λόγω των χαμηλών επιτοκίων.