Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2003 10:57

Γ. Δρυς: «Ιστορική» απόφαση για το μέλλον της γεωργίας

«Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για το μέλλον της γεωργίας και τους ευρωπαίους αγρότες, η οποία ενισχύει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύσκολες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Σεπτέμβριο στο Κανκούν (Μεξικό)».

Αυτό δήλωσε ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας Γιώργος Δρυς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο κ. Δρυς δήλωσε επίσης ότι το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. «υιοθέτησε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία» το κείμενο συμβιβασμού για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που παρουσιάσθηκε από την ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος για την Αγροτική Πολιτική Φραντς Φίσλερ ανέφερε ότι η σημερινή συμφωνία «ποτελεί την αρχή μία νέας εποχής» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΚΑΠ «θα μεταβληθεί ριζικά με βάση τους νέους κανόνες».

Πιο αναλυτικά, η μεταρρύθμιση θεσπίζει ένα σύστημα εφάπαξ και απευθείας επιδότησης των καλλιεργειών και εξαρτά τη χορήγηση της βοήθειας από μίας σειρά περιβαλλοντικών κριτηρίων και κριτηρίων τροφικής ασφάλειας.

Στόχος είναι η αποσύνδεση από το 2005 της απευθείας βοήθειας προς τους αγρότες και της παραγωγής και η διοχέτευση τμήματος της απευθείας βοήθειας προς την αγροτική ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της βοήθειας προς τους αγρότες και της παραγωγής, ο Φραντς Φίσλερ, που επεδίωκε μία πλήρη αποσύνδεση, αναγκάσθηκε να αρκεσθεί σε έναν μηχανισμό μερικής αποσύνδεσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, ώστε να αμβλυνθεί η αντίσταση της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Οι Δεκαπέντε συμφώνησαν επίσης για τη μείωση της τιμής παρέμβασης στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τους αγρότες. Ωστόσο ο ευρωπαίος επίτροπος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το σχέδιό του για τη μείωση των τιμών παρέμβασης στα σιτηρά, ώστε να επιτύχει την έγκριση της μεταρρύθμισης από τους κυριότερους αντιπάλους της.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο