Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 28 Ιουνίου 2003 00:01

Θύμα... στοιχήματος η Ν.Υ.

ΜΕ ΠΤΩΣΗ έκλεισε η εβδομάδα στη Wall Street, εν μέσω φημολογιών ότι μεγάλος αγοραστής τοποθέτησε χρήματα, στοιχηματίζοντας ότι ο δείκτης Standard & Poor's 500 θα υποχωρήσει περαιτέρω, είδηση, που σύμφωνα με χρηματιστές, άσκησε πιέσεις στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, τα απρόσμενα θετικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα δεν κατάφεραν να προσφέρουν στην αγορά την απαιτούμενη ώθηση, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη δεύτερου τριμήνου.

Εν όψει μάλιστα του τρέχοντος τριμήνου που λήγει τη Δευτέρα, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έσπευσαν να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, πωλώντας μετοχές οι οποίες έχουν υποχωρήσει και αγοράζοντας άλλες που παρουσιάζουν κέρδη. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 είναι ενισχυμένος κατά 15% από τις 31 Μαρτίου, καταγράφοντας την καλύτερη τριμηνιαία απόδοση από το 1998.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν κέρδη, στηριζόμενα από την άνοδο των μετοχών του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου Aegon και της Deutsche Telekom, σε εβδομαδιαία όμως βάση κινήθηκαν πτωτικά, εξαιτίας της απογοήτευσης που προκάλεσε στους επενδυτές η μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η μετοχή της Aegon ενισχύθηκε 4%, μετά την επενδυτική αναβάθμισή της από τη Goldman Sachs, ενώ αύξηση 1% σημείωσε και η μετοχή της Deutsche Telekom. Οι μετοχές του τομέα αυτοκινήτων σημείωσαν μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η αρχική υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα ενάμισι μηνός έναντι του δολαρίου καθιστά τις εξαγωγές τους πιο ανταγωνιστικές.

Αντίθετα, η μετοχή της Nestle υποχώρησε 1%, καθώς η εταιρεία προσπάθησε να απομακρύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, ότι πλήρωσε υπερβολικά υψηλό τίμημα για την εξαγορά της Grand Ice Cream της αμερικανικής Dreyer. Πτώση 1,1% κατέγραψε και η μετοχή της TotalFinaElf, από τη στιγμή που ο γαλλικός όμιλος κοινής ωφελείας Suez επιβεβαίωσε ότι πώλησε μετοχές που ήλεγχε στο γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο, προκειμένου να περιορίσει το χρέος του.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,18%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 2%, καθώς η εξασθένηση του γιεν ώθησε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές blue chips από το χώρο των εξαγωγών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ