Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2003 10:52

ΕΤΕπ: 175 εκατ. ευρώ για ανανεώσιμη ενέργεια και ΜΜΕ

Στη χορήγηση 175 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με σκοπό την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το όργανο της Ε.Ε. για την παροχή μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων.

Οι τρεις σχετικές χρηματοδοτικές συμβάσεις υπογράφονται σήμερα στην Αθήνα από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Philiippe Maystadt, και τον αντιπρόεδρό της, Gerlando Genuardi.

Eιδικότερα, 75 εκατομμύρια ευρώ χορηγούνται στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., με την υποστήριξη της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., για τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας επτά αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 144 MWe. Τέσσερα από τα πάρκα θα εγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα (Μαυροβούνι, Κρέκεζα και Ραχούλα Βοιωτίας και Δίδυμος Λόφος Ροδόπης), δύο στην Εύβοια (Βορεινά Λιθάρια και Καλογερική Ράχη) και ένα στην Κρήτη (Λασίθι).

Η έναρξη κατασκευής των πρώτων αιολικών πάρκων έχει προγραμματιστεί για το 2003 και όλα τα πάρκα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2006 τηρώντας τις σχετικές εθνικές και κοινοτικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. είναι εξειδικευμένη στα έργα παραγωγής γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειες και επί του παρόντος διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 40 MW.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να αναπτύξει περαιτέρω τη χρήση των «συνολικών» δανείων της, ώστε να αυξήσει την υποστήριξή της προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ ενώνει τις δυνάμεις της με δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες, την Alpha Bank και την Εμπορική.

Οι χρηματοδοτικές συμβάσεις που θα υπογραφούν ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατομμύρια ευρώ θα υπογραφούν με την Alpha (ως μέρος μίας συνολικής πιστωτικής έγκρισης 100 εκατ. ευρώ) και 50 εκατ. ευρώ με την Εμπορική.

Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ, τα οποία χορηγούνται υπό τη μορφή συνολικών δανείων, προορίζονται κυρίως για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών, καθώς και για επενδυτικά σχέδια μικρής και μεσαίας κλίμακας στους τομείς των έργων υποδομής, ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, υγείας και παιδείας.