Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 16:11

Αιτήσεις νέων αγροτών για πριμοδότηση εγκατάστασης

Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς έδωσε στη δημοσιότητα την πρόσκληση που αφορά στην υποβολή φακέλων υποψηφιότητας για την ένταξη νέων αγροτών σε επιχειρησιακά προγράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν φακέλους υποψηφιότητας στους δήμους ή τις κοινότητες της μόνιμης κατοικίας τους μέχρι τις 21 Ιουλίου 2003.

Οι επιχορηγήσεις αφορούν:

Πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης

Δικαιούχοι του μέτρου δύναται να κριθούν νέες και νέοι, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

α. Eχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε δική τους γεωργική εκμετάλλευση ως γεωργοί ή αρχηγοί αυτής, το χρονικό διάστημα από 5.9.02 έως και 21.7.03. Τα αγροτεμάχια τα προερχόμενα από ενοικίαση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας και στην υφισταμένη κατάσταση.

β. Την ημερομηνία λήψης της απόφασης χορήγησης της ενίσχυσης δεν είχαν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους.

γ. Κατοικούν μόνιμα σε Δημοτικό ή Κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό μέχρι 50.000 κατοίκους που δεν βρίσκεται στο νομό Αττικής, με εξαίρεση την τέως επαρχία Τροιζηνίας και τα Νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο, Σπέτσες και Υδρα.

Χαμηλότοκο δάνειο για δαπάνες πρώτης εγκατάστασης

Δικαιούχοι το μέτρου μπορεί να κριθούν οι δικαιούχοι της πριμοδότησης πρώτης εγκατάστασης οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους την ημερομηνία εξέτασης του φακέλου από τη γνωμοδοτική επιτροπή, και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία της πρώτης εγκατάστασης.

Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου με τους ακόλουθους όρους:

- Διάρκεια επιδότησης μέχρι 6 έτη

- Ποσοστό επιδότησης επιτοκίου 80% στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και 60% στις πεδινές περιοχές

- Η κεφαλαιοποιημένη αξία της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 10.000 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι γεωργοί που αθετούν τις μακροχρόνιες συμβατικές τους υποχρεώσεις, μετά την περίοδο υλοποίησης του σχεδίου δράσης και μέχρι τη συμπλήρωση της 10ετίας χωρίς να συντρέχουν περιπτώσεις ανώτερης βίας, απεντάσσονται από το πρόγραμμα, ενώ, από το σύνολο των ενισχύσεων που εισέπραξαν υποχρεούνται να επιστρέψουν εντόκως τόσα δέκατα, όσα απαιτούνται για τη συμπλήρωση της δεκαετίας.