Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 00:01

Η Ν.Υ. ξεπέρασε το αρχικό σοκ

H WALL STREET κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές μεγάλες απώλειες, ξεπερνώντας το αρχικό σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση των απρόσμενα απογοητευτικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων στις ΗΠΑ, τα οποία έπληξαν τις ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη της οικονομίας και των εταιρικών κερδών - ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από το ράλι της αγοράς τους τελευταίους τρισήμισι μήνες.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο 49,8 τον Ιούνιο από το 49,4 του Μαΐου, τη στιγμή που οι επενδυτές ανέμεναν να ξεπεράσει το ορόσημο των 50 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν 1,7% το Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση έτους. Γενικότερα, χρηματιστές αναμένουν υποτονική εβδομάδα στη Wall Street, καθώς πολλοί επενδυτές έχουν ήδη φύγει για διακοπές, ενώ άλλοι προετοιμάζονται εν όψει της Αργίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήγειραν νέες αμφιβολίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις μετοχικές αξίες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 55,51 μονάδες, ποσοστό 0,62%, φθάνοντας στις 9.040,95 μονάδες. Ανοδο 17,33 μονάδων, ποσοστό 1,07%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.640,13 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα χρηματιστήρια αξιών αναζητώντας, ξανά, καταφύγιο στην ασφάλεια των ομολόγων και των διαθεσίμων, με τους πανευρωπαϊκούς δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών να υποχωρούν κατά 2,15% και 2,3%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να κλείνει κάτω από τις 2400 μονάδες.

Το δεύτερο εξάμηνο δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τις αγορές και για τους προληπτικούς τα πράγματα δείχνουν δύσκολα για το δεύτερο μισό του έτους.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως τα χρηματιστήρια περνούν περίοδο διόρθωσης έχοντας «ανέβει πολύ ψηλά, πολύ γρήγορα» στο δεύτερο τρίμηνο του 2003. Οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν πως οι επενδυτές γνωρίζοντας αυτό χρησιμοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία σαν δικαιολογία για να κλείσουν θέσεις στην αγορά.

Τα οικονομικά στοιχεία ήταν απογοητευτικά και στην Ευρώπη, με τον δείκτη μεταποίησης να υποχωρεί για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο.

Ο τομέας αυτοκινήτου έχασε το 3% της αξίας του, ενώ οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: British Airways (-2,5%), Corus (+6,6%), Carlsberg (+4,75%), Merck (-8,3%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ