Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 13:39

Aegean Airlines : Αύξηση του αριθμού των επιβατών το α' εξάμηνο

Σημαντική ανάπτυξη μεγεθών εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2003 η Aegean Airlines, μεταφέροντας 1.242.000 επιβάτες και σημειώνοντας αύξηση στην επιβατική κίνηση κατά 18%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το αξιοσημείωτο είναι, ότι η επιτυχία αυτή συντελέσθη με τη βελτίωση εκμετάλλευσης του ίδιου στόλου και με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας και συγκράτησης των βασικών συντελεστών του κόστους.

Σε ετήσια βάση, εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση της εταιρείας θα φθάσει στους 2.800.000 επιβάτες με παράλληλη αύξηση του αριθμού των πτήσεών της σε 12%.

Συγκεκριμένα, στο δίκτυο εσωτερικού η Aegean Airlines το πρώτο εξάμηνο του έτους μετέφερε 915.000 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 12% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου. Στην επιβατική κίνηση που αντιστοιχεί στους προορισμούς που δρσατηριοποιείται στο εσωτερικό, το μερίδιο αγοράς που κατέχει, έφθασε το 48%, ενώ κατέχει το 50% στο μερίδιο εσόδων στην αγορά του εσωτερικού επί των πωλήσεων που πραγματοποιούν τα γραφεία ταξιδίων σε όλη την επικράτεια, με βάση τα στοιχεία της ΙΑΤΑ.

Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη της εταιρείας στις πτήσεις εξωτερικού, όπου ο ανταγωνισμός είναι ισχυρότερος και οι ανταγωνιστές πολυπληθείς.

Το πρώτο εξάμηνο του 2003 μεταφέρθηκαν από και προς προορισμούς εξωτερικού, συνολικά 327.000 επιβάτες σε τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις, σημειώνοντας έτσι αύξηση 38% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία.

Μετά την επιτυχημένη πορεία της στο εξωτερικό η εταιρεία προγραμματίζει την επέκτασή της σε περισσότερους προορισμούς προσθέτοντας στο δίκτυό της απ'ευθείας πτήσεις προς το Μιλάνο και το Μόναχο από τον ερχόμενο χειμώνα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια με αιτήματά της προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να της δοθεί η άδεια εκτέλεσης πτήσεων κυρίως σε βαλκανικούς προορισμούς, όπως η Σόφια, το Βελιγράδι, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, τη Λάρνακα και το Κάϊρο.

Τέλος, η Aegean Airlines, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες για τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών, που θα της επιτρέψουν να διευρύνει τους προορισμούς που προσφέρει στους επιβάτες της, αλλά και να αυξήσουν την πληρότητα των πτήσεών της.