Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Topix να υποχωρεί από τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 10 μηνών.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Canon Inc. από τον κλάδο των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, η οποία έφθασε στο 6,4% τον Ιούνιο και οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 30.000, περιορίζοντας την αισιοδοξία ότι η αύξηση της ζήτησης θα τονώσει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

«Δεν περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., συμπληρώνοντας : «Η αγορά έχει ήδη αντιπαρέλθει την άνοδο και τώρα ενδέχεται να δούμε μερίδα επενδυτών να πουλούν μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, οι οποίες εμφάνιζαν προσφάτως κέρδη».

Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 944,84 μονάδες στις 12:37' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ αποτελούσαν περίπου το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη. Ο Nikkei έχανε επίσης ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 9.551,42 μονάδες.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,7%, καθώς η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, αύξησαν την ανησυχία, ότι, το πρόσφατο ράλι της αγοράς, υπερέβη τις προοπτικές της ανάπτυξης. Οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ, οδηγούσαν την πτώση.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 0,2%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Hyundai Motor Co. και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά από δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες, τα οποία ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των πωλήσεων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να τις ωθήσει ανοδικά εντός της χώρας.

Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και τη Μαλαισία, ταλατεύονται μεταξύ κερδών και απωλειών, τη στιγμή που οι άλλοι στην Κίνα, εμφάνιζαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Ολοι οι άλλοι δείκτες κινούντο πτωτικά.