ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υπό το βάρος πιέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Ο αντίκτυπος από την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος ήταν περιορισμένος, καθώς ο ανασχηματισμός δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/04/704456.htm .
Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει στο οικονομικό επιτελείο είναι η τοποθέτηση του Νίκου Φαρμάκη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη θέση του Γιώργου Φλωρίδη (ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης) και του Κίμωνα Κουλούρη στο υπουργείο Ανάπτυξης στη θέση του Χρ.Θεοδώρου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών παραμένει, όπως αναμενόταν, ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Υφυπουργοί είναι οι κ. Πάχτας, Καλαφάτης και Νίκος Φαρμάκης, ο οποίος αντικαθιστά τον Γιώργο Φλωρίδη.
Έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 1.943,48 και τις 1.960,56 μονάδες, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.946,70 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,28%.
Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο ενισχύθηκε κατά 2,38%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών – σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση – διαμορφώθηκε στα 117 εκατομμύρια ευρώ.
Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 158 σημείωσαν άνοδο (5 limit up), 150 υποχώρησαν (2 limit down) και 52 παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών σημείωσε πτώση κατά 1,58% κλείνοντας στις 795,82 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 1,82%, κατέγραψε ο τίτλος του ΟΤΕ, ενώ οι μετοχές της Cosmote και της Vodafone-Panafon υποχώρησαν κατά 1,06% και 1,71% αντιστοίχως.
Η Standard & Poor's Services αναθεώρησε προς τα κάτω τη μακροπρόθεσμη εταιρική αξιολόγηση του ΟΤΕ σε Α- από Α υποβαθμίζοντας παράλληλα και το συνδεδεμένα εγγυημένο χρέος του Οργανισμού στο Α- από Α, απομακρύνοντας τον ΟΤΕ από το καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) που είχε τεθεί στις 27 Μαΐου. Η προοπτική είναι σταθερή. Στις 31 Μαΐου 2003, το συνολικό χρέος του ΟΤΕ ανερχόταν σε 3,1 δισ. ευρώ (3,6 δισ. δολάρια).
Η απόφαση για υποβάθμιση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει το ασθενέστερο πιστοληπτικό προφίλ του ΟΤΕ, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται στα περιθώρια κέρδους στις βασικές δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας του Οργανισμού, καθώς και ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης έκθεσης του οργανισμού στη Ρουμανία, διευκρίνισε ο Σάιμον Ρέντμοντ, στρατηγικός αναλυτής της S&P.
Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει παράλληλα το αυξημένο χρέος του ΟΤΕ, την εξασθένηση των μέτρων κάλυψης των οφειλών και τους ανεπαρκείς εσωτερικούς ελέγχους που είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της ρήτρας πτώχευσης που αφορά την CosmoRom, θυγατρική της RomTelecom, που αντιστοίχως είναι θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, καταλήγει ο κ. Ρέντμοντ.
Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 0,38% και διαμορφώθηκε στις 3.386,16 μονάδες αδυνατώντας να διατηρήσει τα αρχικά του κέρδη. Σημαντικές απώλειες (2,32%) κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank.