Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2003 10:51

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΟ άνω του 1% σημειώνει αυτή την ώρα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.

Η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αποδίδεται σε ορισμένα ενθαρρυντικά νέα από το χώρο των επιχειρήσεων, στις ενδείξεις ότι επίκειται ανοδικό άνοιγμα της Wall Street, στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/07/707558.htm , καθώς και στη σημαντική ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών στο Τόκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/07/707569.htm .

Οι αναλυτές εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί για την πορεία των αγορών αυτή την εβδομάδα, καθώς ξεκινά η δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αμερικανικής Alcoa, την Τετάρτη εκείνα της βρετανικής Diageo και την Πέμπτη της γαλλικής L’ Oreal. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή οι επιδόσεις του αμερικανικού κολοσσού General Electric.

Στις 10:45 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.048,9 μονάδες αυξημένος κατά 0,68%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.120,57 μονάδες με κέρδη 1,57% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.293,98 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,68%.

Η είδηση που κυριαρχεί είναι η πρόταση που υπέβαλε η καναδική Alcan, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αλουμινίου στον κόσμο, για την εξαγορά της ομοειδούς γαλλικής εταιρείας Pechiney αντί 3,39 δισεκ. ευρώ (3,88 δισεκ. δολ).

Με απόφαση των γαλλικών χρηματιστηριακών αρχών, η διαπραγμάτευση της μετοχής της Pechiney θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος).

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου μετά την απόφαση της Deutsche Securities να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η είδηση ότι την εβδομάδα μέχρι τις 22 Ιουνίου οι πωλήσεις προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στα μεγάλα καταστήματα της Ιαπωνίας σημείωσαν αύξηση κατά 11,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Merrill Lynch αναβάθμισε την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Microsoft επισημαίνοντας σε σχετική της έκθεση ότι η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα αυξηθεί. Παράλληλα, η Citigroup αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Intel.

Οι μετοχές της γερμανικής Infineon Technologies και της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics ενισχύονται κατά 3,8% και 2,5% αντιστοίχως.