Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2003 19:03

Μίνι ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο κλάδος της μεταλλουργίας μετά την προσφορά επιθετικής εξαγοράς της Pechiney από την καναδική Alcan http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/07/708336.htm .

Η μετοχική τιμή της πρώτης σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά περίπου 23%. Σημειώνεται ότι λόγω της σημερινής εξέλιξης η διαπραγμάτευσή της ξεκίνησε στις 14:00 (ώρα Ελλάδος).

Αξιόλογα κέρδη (2,3%) κατέγραψε και η μετοχή της ομοειδούς νορβηγικής εταιρείας Norsk Hydro, ενώ η γερμανική ThyssenKrupp ενισχύεται κατά 7,06%.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών είχε επίσης η σημαντική εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/07/708559.htm - που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών – καθώς και η μεγάλη άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/07/708388.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.074,80 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,33%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.182,19 μονάδες με κέρδη 3,57%, ενώ στη Φρανκφούρτη –σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης –ενισχύεται κατά 3,36% έχοντας φθάσει τις 3.348,53 μονάδες.

Μεγάλη άνοδο (5,4%) σημειώνει η μετοχή της γερμανικής εταιρείας μηχανολογικού εξοπλισμού και φορτηγών MAN AG. Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού, η Volkswagen ενδιαφέρεται να αποκτήσει τομέα δραστηριοτήτων της MAN, για να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις της Taiwan Semiconductor Manufacturing ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης. Η μετοχή της ολλανδικής Philips ενισχύθηκε κατά περίπου 8,8%.

Ώθηση στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έδωσε και φημολογία ότι η αμερικανική Microsoft θα διανείμει έκτακτο μέρισμα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και η είδηση ότι η Deutsche Securities αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Merrill Lynch αναβάθμισε την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Microsoft επισημαίνοντας σε σχετική της έκθεση ότι η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα αυξηθεί. Παράλληλα, η Citigroup αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Intel.