ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ εξαγορών και συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν χθες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, που στράφηκαν και πάλι στις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, υιοθετώντας επιφυλακτική στάση απέναντι στα blue-chips, λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.
Οι προσδοκίες των συναλλασσομένων για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αποτέλεσε τη βασικότερη κινητήριο δύναμη για την άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς όμως εκφράζουν ανησυχίες πως τα κέρδη των εταιρειών στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου δεν θα είναι τόσο ενθαρρυντικά ώστε να «δικαιολογήσουν» την πρόσφατη ενίσχυση των μετοχικών αξιών.
Η συμφωνία -ύψους 1,2 δισ. δολαρίων- εξαγοράς της Legato Systems από την ΕΜC συνέβαλε στο να στραφούν οι Αμερικανοί επενδυτές στις μετοχές του τομέα τεχνολογίας, ωθώντας προς τα πάνω το δείκτη Nasdaq. Αντιθέτως, η επιφυλακτικότητα εν αναμονή της ανακοίνωσης εταιρικών κερδών άσκησε πιέσεις στις μετοχές blue-chip και στο δείκτη Dow Jones.
Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 6,30 μονάδες, ποσοστό 0,07%, φθάνοντας στις 9.223,09 μονάδες. Με άνοδο 25,75 μονάδων, ποσοστό 1,50%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.746,46 μονάδες.
Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να διχάζονται ανάμεσα στην επιθυμία για μεγαλύτερα κέρδη και τη βιασύνη τους να ρευστοποιήσουν μέρος των πρόσφατων μεγάλων κερδών.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,19% και κέρδη 0,21%, αντίστοιχα, με τον δεύτερο δείκτη να πλησιάζει το φράγμα των 2.500 μονάδων. Οριακές ήταν οι μεταβολές των δεικτών στα εθνικά χρηματιστήρια.
Η μεγάλη πτώση της μετοχής της Deutsche Telekom (-3%) στον απόηχο της έκδοσης τεράστιου ομολόγου ανταλλάξιμου με μετοχές της εταιρείας, επηρέασε αρνητικά την ευρωπαϊκή αγορά και υποσκέλισε την παρατεταμένη άνοδο των μετοχών στους τομείς τεχνολογίας και ασφαλειών.
Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του τομέα φαρμάκων, με την AstraZeneca να υποχωρεί κατά 2,61% εν μέσω ανησυχιών για τις δυσκολίες έγκρισης που θα αντιμετωπίσει νέο της φάρμακο από τις αμερικανικές αρχές.
Nωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει στις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2002, δημιουργώντας ελπίδες για πραγματική - αυτή τη φορά - ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ