Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικοί δείκτες για τέταρτη ημέρα. Οι μετοχές της Shionogi & Co., μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, οδηγούσαν την άνοδο, μετά την εισήγηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration), για έγκριση του φαρμάκου κατά της χοληστερίνης.

Οι εταιρείες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο Internet, όπως η Softbank Corp. και η θυγατρική της Yahoo Japan Corp., σημείωναν απώλειες μετά την ανακοίνωση για τα κέρδη του τριμήνου, που ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 13,05 μονάδες, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας τις 10.004 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ανοδο 2,75 μονάδων, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 982,13 μονάδες. Οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών, αποτελούσαν το 40% των συνολικών κερδών του δείκτη.

Αλλού στην Ασία, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times κινείτο ανοδικά για όγδοη συνεχή συνεδρίαση, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα σε 3,5 χρόνια. Οι της μετοχές United Overseas Bank Ltd. οδηγούσαν την άνοδο των μετοχών των εταιρειών που βασίζονται στις εσωτερικές πωλήσεις, καθώς εκτιμάται ότι η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα βοηθήσει στην αύξηση των κερδών τους.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 αναρριχήθηκε κατά 0,8%, σημειώνοντας κέρδη για περισσότερο από ένα μήνα. Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, όπως της BHP Billiton εμφάνιζαν κέρδη, καθώς μερίδα επενδυτών ανέφερε, ότι, η ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα τονώσει τη ζήτηση των μετάλλων.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Κορέα, όπου σημείωναν κέρδη.