Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 07:07

Κίνα : Το SARS δεν εμπόδισε την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών

Αύξηση σημείωσαν τον Ιούνιο οι εξαγωγές και η παραγωγή της Κίνας, σημάδι, ότι, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας, αλλοιώθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν, οικονομικοί αναλυτές, εξ αιτίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 33% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 34,5 δισ. δολ., τη στιγμή που η παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 17%, φθάνοντας στα 363 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα σημείωναν αύξηση 27% και η βιομηχανική παραγωγή κατά 13%.

«Η οικονομία της Κίνας βελτιώνεται εντυπωσιακά, παραμερίζοντας τα προβλήματα εξ αιτίας του SARS», ανέφερε ο Rob Subbaraman, οικονομικός αναλυτής της Lehman Brothers Japan Inc.

Η επιδημία του SARS, η οποία προσέβαλε συνολικά 5.329 ανθρώπους και σκότωσε 338 στην Κίνα, άρχισε να υποχωρεί τον Ιούνιο.

«Κατά τη διάρκεια εξάπλωσης της νόσου, η κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων, προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις», είπε με τη σειρά του ο Gao Huiqing, οικονομολόγος στο State Information Center, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της χώρας στο Πεκίνο.