Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 11:46

AstraZeneca : Προς έγκριση του Crestor από το FDA των ΗΠΑ

Ανοδο 5% σημειώνουν οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης, AstraZeneca Plc, μετά την εισήγηση υπέρ του σκευάσματος κατά της χοληστερίνης Crestor, από την επιτροπή του οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, Food and Drug Administration (FDA).

Τα εννέα μέλη της επιτροπής, με μυστική ψηφοφορία, έδωσαν την αρχική έγκρισή τους για το Crestor για τη συσκευασία των πέντε και των 40 μιλιγκράμ.

Η θετική εισήγηση του FDA, οδηγεί το Crestor πιο κοντά στην έγκριση της πώλησής του στη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο. Με την αμερικανική έγκριση, αναφέρει μερίδα οικονομικών αναλυτών, οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας ενδέχεται να υπερβούν τα 3 δισ. δολ. έως το 2007, καθιστώντας το φάρμακο της AstraZeneca το σημαντικότερο από τα νέα προϊόντα.

«Αποτελεί έναν καινούργιο παίκτη για την αγορά το εν λόγω σκεύασμα», ανέφερε ο Navid Malik, αναλυτής στη Williams De Broe, στο Λονδίνο.

Οι μετοχές της εταιρείας κέρδιζαν 97 πένες, ποσοστό 4%, φθάνοντας στις 2.552 πένες στις 8:14' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, μετά την άνοδό τους στις 2.580 πένες η μία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το FDA των ΗΠΑ θα λάβει την τελική του απόφαση για το Crestor, γύρω στις 12 Αυγούστου.

Σημειώνεται, ότι η αμερικανική επιτροπή, πρότεινε να ελεγχθεί το Crestor σε ασθενείς για τυχόν βλάβες στα νεφρά.