Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 12:04

Ποιοι πήραν τα βραβεία επενδυτικών σχέσεων

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χθες στην «Ιστορική Αίθουσα Συναλλαγών», η απονομή των Ετήσιων Βραβείων Επενδυτικών Σχέσεων (Annual IR Awards).

Σκοπός του θεσμού αυτού είναι η επιβράβευση των εταιρειών, καθώς και των ατόμων, οι οποίοι υιοθετούν και εφαρμόζουν υψηλές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, επικοινωνίας και σχέσεων με το επενδυτικό κοινό.

Η αξιολόγηση των εταιρειών έγινε μέσω σφυγμομετρήσεως των παραγόντων της αγοράς, δηλαδή των χρηματιστηριακών αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο θεσμός αυτός των IR Awards, ο οποίος είναι καταξιωμένος στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές, δρομολογήθηκε στην Ελλάδα από την Capital Link σε συνεργασία με το διεθνή οίκο Institutional Investor, μέλος του οργανισμού Euromoney Institutional Investor, τον FTSE, και την PricewaterhouseCoopers.

Στην τελετή απονομής παρευρέθησαν πάνω από 200 στελέχη εισηγμένων εταιρειών, χρηματιστηριακών εταιρειών, εταιρειών επενδύσεων, αμοιβαίων κεφαλαίων, τραπεζών, εκπροσώπων του οικονομικού τύπου, στελέχη των σημαντικότερων φορέων της αγοράς και άλλοι επενδυτές.

Τα βραβεία κατανεμήθηκαν ως εξής:

- Μέγιστο Βραβείο Επενδυτικών Σχέσεων (Grand IR Award) VODAFONEΟ - ΜΙΛΟΣ Α.Ε.ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

- Καλύτερος Investor Relations Officer (Best IR Officer): Τάκης Κανελλόπουλος (ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ)

- Καλύτερη Εταιρική Διακυβέρνηση (Best Corporate Governance):Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ

- Καλύτερες Επενδυτικές Σχέσεις με Διεθνείς Επενδυτές (Best IR with International Investors): VODAFONE

- Καλύτερος Investor Relations Officer για τους Διεθνείς Επενδυτές (Best IR Officer with International Investors) Ιωάννης Τεγόπουλος (EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.)

Καλύτερες Επενδυτικές Σχέσεις από Εταιρεία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης / Best IR by a Large Cap Company (FTSE-ASE 20): VODAFONE

- Καλύτερες Επενδυτικές Σχέσεις από Εταιρεία Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης / Best IR by a Mid Cap Company (FTSE-ASE 40): ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

- Καλύτερες Επενδυτικές Σχέσεις από Εταιρεία Μικρής Κεφαλαιοποίησης (Best IR by a Small Cap Company): LAVIPHARM A.E

- Καλύτερες Επενδυτικές Σχέσεις με Θεσμικούς Eπενδυτές (Best IR with the Buy Side): VODAFONE

- Καλύτερες Επενδυτικές Σχέσεις με Χρηματιστηριακές Εταιρείες (Best IR with the Sell Side): ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

- Καλύτερη Εταιρική Παρουσίαση / Best IR presentation (roadshow): VODAFONE

- Καλύτερη Εταιρική Ιστοσελίδα Επενδυτικών Σχέσεων (Best IR Website): COCA - COLA 3E A.E.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Χ.Α. Καθηγητής Π. Αλεξάκης. Ανέφερε ότι η εταιρική διακυβέρνηση, η εταιρική επικοινωνία και οι επενδυτικές σχέσεις αποτελούν σήμερα σημαντικότατες δραστηριότητες των εισηγμένων εταιρειών και οι δραστηριότητες αυτές κανονικά δεν πρέπει να εξαρτώνται ή να επηρεάζονται από την εκάστοτε πορεία του Χρηματιστηρίου αλλά να ασκούνται με σταθερό ρυθμό και να βελτιώνονται προωθώντας την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Τόνισε ότι το Χρηματιστήριο κάνει μεγάλες προσπάθειες για την συνεχή αναβάθμιση αυτών των δραστηριοτήτων των εισηγμένων εταιρειών.

Χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Capital Link για την θέσπιση του θεσμού των Ετησίων Βραβείων επενδυτικών σχέσεων και τόνισε ότι ο θεσμός αυτός θα συμβάλλει με τον τρόπο του στην βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτικών σχέσεων των εισηγμένων εταιρειών.