Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 13:30

Γ' ΚΠΣ : Σταθερός ο ρυθμός απορρόφησης τον Ιούνιο

Σταθερότητα παρατηρείται στον ρυθμό απορρόφησης κοινοτικών πόρων τον Ιούνιο, καθώς νέες αιτήσεις εκταμίευσης κονδυλίων δεν υπεβλήθησαν, με αποτέλεσμα ο ρυθμός απορρόφησης να παραμείνει στο 22% της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής, όσο ήταν και στο τέλος Μαΐου.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, εξηγείται ότι, «σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι νέες αιτήσεις πληρωμής αναμένεται να υποβληθούν εντός του επόμενου μήνα».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στο τέλος Ιουνίου:

* Είχε ενεργοποιηθεί το 90% περίπου των μέτρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προϋπολογισμού 25,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ.

* Έχουν υποβληθεί για ένταξη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα περισσότερες από 10.500 προτάσεις έργων και δράσεων με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 20 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 63% του Γ' ΚΠΣ.

* Περισσότερα από 9.500 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 18,4 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Δηλαδή το 58% του Γ' ΚΠΣ έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση και αφορά έργα τα οποία ήδη υλοποιούνται ή προωθείται η υλοποίησή τους.

* Έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για έργα και δράσεις, ύψους 10,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 34% του συνολικού προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι το 1/3 του Γ' ΚΠΣ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης.

* Οι μέχρι στιγμής συνολικές εισροές κοινοτικών πόρων (το στοιχείο που αναγνωρίζει η Ε.Ε. για την πορεία εκτέλεσης του ΚΠΣ) ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ και αποτελούν το 147% των δεσμεύσεων του 2001.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η χώρα μας έχει καλύψει ήδη τις δεσμεύσεις που της αναλογούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2001, ενώ ο στόχος αυτός θα έπρεπε να έχει καλυφθεί στο τέλος του 2003 (κανόνας ν+2).

Ετσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας «οριστικοποιείται η απομάκρυνση του κινδύνου απώλειας πόρων λόγω μη απορρόφησης».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων