Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 14:57

Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Κατά συνέπεια, το ελάχιστο επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 2%, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3%.

Σημειώνεται ότι η τελευταία περικοπή των επιτοκίων του ευρώ έγινε στις 5 Ιουνίου, ενώ οι αναλυτές αναμένουν νέα μείωση το Σεπτέμβριο, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,1%.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ έκανε αυτό που απαιτείτο εκ μέρους της και πως πλέον είναι στην ευθύνη των κυβερνήσεων να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/10/715036.htm .

Την απόφαση της ΕΚΤ για τη διατήρηση του ύψους των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα υπογράμμισε χθες ο Επίτροπος της Ε.Ε. για νομισματικές υποθέσεις, Πέντρο Σόλμπες, ο οποίος δήλωσε ότι το ύψος των επιτοκίων στο 2% «φαίνεται κατάλληλο».

Επισήμανε ακόμη ότι, πέρα από τα χαμηλά επιτόκια, απαιτούνται πλέον διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανταγωνιστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Ντούιζενμπεργκ κάλεσε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ για να δικαιολογήσουν την αδυναμία και την αποτυχία τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/04/702995.htm .