Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 18:59

Νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω έντονων ανησυχιών για τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, καθώς και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αρχικές απώλειες διευρύνθηκαν μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/10/716287.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.028,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,64%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.098,28 μονάδες με απώλειες 1,33%, ενώ στη Φρανκφούρτη –περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος των συναλλαγών - ο δείκτης Xetra DAΧ υποχωρεί κατά 1,89%, στις 3.259,54 μονάδες.

Η μετοχική τιμή της Vodafone υποχώρησε κατά 2,06%. Η J.P. Morgan υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την παραπάνω μετοχή επικαλούμενη την αύξηση του ανταγωνισμού στο σύνολο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

«Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναλυτής της SVM Asset Management in Edinburgh επικαλούμενος τη σημαντική άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, στέλεχος της Total προέβη στην εκτίμηση ότι τα έσοδα της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 θα είναι μειωμένα έναντι των αντίστοιχων περυσινών λόγω της εξασθένησης του δολαρίου. Η μετοχική τιμή της παραπάνω εταιρείας υποχώρησε κατά 1,97%.

Παράλληλα, η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’ Oreal ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η πτώση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα αποτελέσματα της αμερικανικής Yahoo! τα οποία διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν επίσης τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το πολύ έως 0,4% στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2003. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ωστόσο να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/10/716258.htm , ενώ οι αναλυτές αναμένουν νέα μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

Αντιθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια της στερλίνας κατά 0,25% http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/10/716249.htm παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αναλυτών δεν ανέμενε μεταβολή. Στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασης η Τράπεζα της Αγγλίας κάνει λόγο για «διστακτική» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η επισήμανση της βρετανικής τράπεζας καταδεικνύει ότι τα σύννεφα πάνω από την οικονομία παραμένουν. Το πρόσφατο ράλι των χρηματιστηρίων οφείλεται στις προσδοκίες ότι η οικονομία ανακάμπτει», δήλωσε βρετανός χρηματιστής σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 οι δείκτες Stoxx 50 και Stoxx 600 ενισχύθηκαν κατά 14% και 15% αντιστοίχως εν μέσω προσδοκιών ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα συμβάλει στην ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχουν καταγράψει οι παραπάνω δείκτες από τα τέλη του 1999.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις 439.000 αυξημένες κατά 5.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των εν λόγω αιτήσεων στις 420.000.

«Το δεύτερο εξάμηνο ξεκίνησε, όμως η οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις, δήλωσε ο Λόρενς Μέιερ, πρώην μέλος του δ.σ. της Fed. «Οι επιχειρηματικές δαπάνες παρουσιάζουν τα μικρότερα σημάδια βελτίωσης, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να απολύουν προσωπικό», πρόσθεσε.