Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2003 00:01

Η ανεργία τρόμαξε τη Ν.Υ.

ΜΕ ΤΟΥΣ χειρότερους οιωνούς άρχισε η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2003 στη Wall Street, με την Yahoo Inc να ανακοινώνει μεν υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη σε σχέση με πέρυσι, όμως η μετοχή της έχασε το 7% της αξίας της, καθώς τα κέρδη δεν αποδείχθηκαν καλύτερα των προβλέψεων της αγοράς.

Η είδηση αυτή, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση πως ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στα ψηλότερα επίπεδα της 20ετίας την προηγούμενη εβδομάδα, τρόμαξαν - όπως ήταν φυσικό - τους επενδυτές πάνω στη στιγμή που είχαν αρχίσει να αισιοδοξούν για τις οικονομικές προοπτικές και τα εταιρικά κέρδη.

Φόβοι πως οι δυσμενείς συναλλαγματικές συνθήκες και η στάσιμη οικονομία θα επηρεάσουν αρνητικά τα εταιρικά κέρδη κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, που παρέμειναν σε πτωτική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Εμπειρογνώμονες έσπευσαν να προβλέψουν πιο απότομες διορθωτικές τάσεις στην αγορά.

Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε κατά το κλείσιμο 120,17 μονάδες, ποσοστό 1,31%, φθάνοντας στις 9.036,04 μονάδες. Με απώλειες 31,60 μονάδων, ποσοστό 1,81%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.715,86 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,04% και 1,33%, αντίστοιχα.

«Υπάρχουν καλά και κακά αποτελέσματα κερδών, καθώς ο αντίκτυπος του ασθενούς δολαρίου έχει προεξοφληθεί σε ορισμένες μετοχές, αλλά όχι σε άλλες» δήλωσε ο Αντριαν Ντάρλεϊ, της Gartmore Investment Management.

Ο Ντάρλεϊ υποστήριξε πως οι αγορές θα παρουσιάζουν αυτή την εικόνα κάθε ημέρα μέχρις ότου τελειώσει η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δεύτερου τρίμηνου. Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με επικεφαλής τους δείκτες στη Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Η βρετανική αγορά βρήκε κάποια στηρίγματα στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, κίνηση αιφνιδιασμού από τις νομισματικές αρχές.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Munich Re (-3,5%), Total (-2%), Alcatel, ASML, Business Objects (-5,8%), L'Oreal (+0,3%), AstraZeneca (+3,7%), Shire Pharmaceuticals Group.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 απομακρύνθηκε περισσότερο από το φράγμα των 10.000 μονάδων, καθώς δέχεται πιέσεις ρευστοποίησης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ