Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Samsung Electronics Co., καθώς οι αιτήσεις για εργασία στις ΗΠΑ και μερικές εκθέσεις για τις λιανικές πωλήσεις, απογοήτευσαν και περιόρισαν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και για τα εταιρικά κέρδη.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στις 9.647,32 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στις 948,33 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν το 1/5 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi και στην Ταϊβάν ο TWSE, υποχωρούσαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

«Οι αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ επηρεάζουν την αγορά», ανέφερε ο Hiroshi Mizutani, ο οποίος διαχειρίζεται 3,4 δισ. δολ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Τα άσχημα νέα από τις ΗΠΑ, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών ξεπουλιούνται».

Οι ασιατικές μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, οι οποίες οδήγησαν το ράλι στις αγορές της περιφέρειας το τελευταίο τρίμηνο, ενδέχεται να εμφανίσουν υψηλότερα από τις προσδοκίες κέρδη, εκτιμά μερίδα επενδυτών, αλλά οι εταιρείες, όπως η Tokyo Electron και η Samsung Electronics, πρέπει να αποδείξουν ότι θα έχουν βελτιωμένα κέρδη.

Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά, με τους δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία να εμφανίζουν ελαφρά διαφοροποίηση. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index, ο οποίος απαρτίζεται από 848 εταιρείες, κινείτο πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χάνοντας ποσοστό 2,1%.