ΠΤΩΣΗ για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεδριάσεις σημειώνει σήμερα το ευρώ έναντι των βασικών του ανταγωνιστών.
Η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος αποδίδεται στις δηλώσεις του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στους “Financial Times” ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει με στόχο την εξασθένηση του ευρώ.
«Υποθέτω πως οι επικεφαλής της ΕΚΤ συζητούν καθημερινά το κατά πόσον έχουν πράξει ό,τι χρειάζεται αναφορικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος στη βρετανική εφημερίδα.
Η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το σχόλιο του Σρέντερ ήταν «γενικό» χωρίς να στοχεύει σε συγκεκριμένα επίπεδα συναλλαγματικής ισοτιμίας. Στη διαμάχη παρενέβη και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Οτμαρ Ισινγκ λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών δεν εξαρτάται μόνο από τα επίπεδα συναλλαγματικής ισοτοτιμίας.
Αρνητικά επηρέασαν το ευρώ και τα απογοητευτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία το Μάιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/11/718757.htm .
Στις 13:09 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1327 δολάρια, έναντι 1,1379 δολαρίων στις 24:00 χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν, χθες, 1,1342 δολάρια ανά ευρώ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις ΗΠΑ, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο των το Μάιο και ο δείκτης τιμών παραγωγού Ιουνίου. Εκτιμάται ότι ο παραπάνω δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι πτώσης 0,3% το Μάιο.
Το δολάριο δέχθηκε χθες πιέσεις μετά τα ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/11/717612.htm τα οποία επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό σχετικά με τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.
Δυσοίωνες είναι όμως και οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μετά την άλλη, αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ φέτος θα είναι μικρότερος απ' ό,τι ανέμεναν. Η εκτιμώμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ε.Ε. για φέτος θα είναι μόλις 0,5% και θα είναι μηδενική για το τρίμηνο που μόλις έληξε και το αμέσως επόμενο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/11/717591.htm .
Η γερμανική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, έχει διολισθήσει στη δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία έτη με την ανεργία να κυμαίνεται γύρω στο 11% http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/11/717587.htm .
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εμφανίσθηκε χθες περισσότερο αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές στο δεύτερο εξάμηνο και το 2004. Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, σχολιάζοντας τις συναλλαγματικές εξελίξεις, είπε ότι η πρόσφατη σταθεροποίηση του ευρώ προκάλεσε ανακούφιση, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν επηρέασε καθόλου την απόφαση της ΕΚΤ να μην αλλάξει νομισματική πολιτική.