Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 12:25

Ιταλία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάϊο

Υποχώρηση, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, σημείωσε τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας, καθώς η μείωση των πωλήσεων της Fiat SpA, της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, την υποχρέωσε να κλείσει εργοστάσιά της.

Η παραγωγή στις βιομηχανίες, τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τα ορυχεία, υποχώρησε κατά 1,6% έναντι του Απριλίου και κατά 6,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στη Ρώμη. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση, θα ήταν 0,1%.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, που αποτελεί το 1,5 τρισ. δολάρια της οικονομίας της χώρας, υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά από άνοδο, αλλά με τους χαμηλότερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας, πέρυσι. Η μείωση των θέσεων στη Fiat, επηρεάζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το ισχυρό ευρώ, επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές.

Οι ιταλικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, τον τρίτο σε μέγεθος εμπορικό εταίρο της χώρας, μειώθηκαν κατά 20% τον Μάϊο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες, πριν από ένα χρόνο, καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ κατά 12% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ πέρυσι, κατέστησε τα ιταλικά καταναλωτικά αγαθά ακριβότερα στην αμερικανική ήπειρο.

Η παραγωγή στη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δύο ισχυρότερες οικονομίες των χωρών που συναλλάσσονται με ευρώ, υποχώρησε επίσης τον μήνα Μάϊο. Η γαλλική παραγωγή μειώθηκε σε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, καθώς οι απεργίες σταμάτησαν τη λειτουργία των εργοστασίων. Στη Γερμανία, η παραγωγή υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα τον Μάϊο.