Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 16:36

«Στα 1,847 δισ. ευρώ τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έως το τέλος Αυγούστου»

Οι αγορές πρέπει να μείνουν εκτός πολιτικής παρενόχλησης και να αφεθούν να λειτουργήσουν όπως αυτές ξέρουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αποδώσει μέχρι σήμερα έσοδα 1,408 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 1,847 δισ. ευρώ έως το τέλος Αυγούστου με τη διάθεση 33,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΧΑΕ, τη διάθεση ποσοστού 25% του ΟΛΠ και την παραχώρηση της άδειας για το ΞΥΣΤΟ.

Οπως ανακοινώθηκε, αύριο μεταβιβάζεται το σύνολο των μετοχών κυριότητας του ελληνικού δημοσίου της ΕΧΑΕ στις τράπεζες. Από την πώληση του 33,4% της ΕΧΑΕ το δημόσιο θα εισπράξει 89 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα 23-25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παράλληλα, το δημόσιο θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της αναπτυξιακής Εταιρείας Επενδύσεων και τα διαθέσιμα της εταιρείας, που ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ, θα περιέλθουν στο δημόσιο και θα διατεθούν για τη χρηματοδοτηση του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Νέας Οικονομίας).

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν προγραμματιστεί:

1. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στη ΔΕΠΑ με την πώληση του 35% των μετοχών της σε ξένο στρατηγικό επενδυτή και η εισαγωγή της ΔΕΗ στην εταιρεία με την αγορά του αναπομένοντος 30% των μετοχών της επιχείρησης.

2. Η εισαγωγή της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό.

3. Η εισαγωγή του 25% των ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο.

4. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που έχουν ιδρύσει η ΚΕΔ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη διάθεση του 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό.

Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι στο σύνολο του έτους τα έσοδα απο αποκρατικοποιήσεις θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ