Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 08:33

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Αυστραλία το 2002

Θεαματική αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς Αυστραλία κατά το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Αυστραλία τριπλασιάστηκαν το 2002 και έφτασαν τα 419 εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας) έναντι 105 εκατομμυρίων το 2001, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο, για το παρελθόν έτος, να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 370 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα το 1998 οι ελληνικές εξαγωγές προς Αυστραλία ήταν μόλις 94 εκατομμύρια δολάρια και πέρυσι ανήλθαν στα 419 εκατομμύρια. Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές της Αυστραλίας προς Ελλάδα από 59 εκατομμύρια που ήταν το 1998 πέρυσι περιορίστηκαν στα 48 εκατομμύρια.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ κ. Στέφανο Βουδούρη η περυσινή αύξηση «ως ένα βαθμό είναι συγκυριακή» και οφείλεται στην εξαγωγή οχηματαγωγών (Super Fast Ferries), που συνδέουν την Τασμάνια με τη Βικτώρια.

Ο κ. Βουδούρης υπογραμμίζει το περιθώριο που έχουν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αυστραλία και «πέραν των τροφίμων», σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες προς τον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αναμένεται πως το Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ και του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACCI) και με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναμένεται ότι κάπου 30 επιχειρηματίες θα επισκεφθούν την Ελλάδα με στόχο «να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα» στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων