Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 00:01

Νευρικότητα στη Νέα Υόρκη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ύστερα από μία σειρά μεικτών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ διάχυτες είναι και οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα επιτόκια, μετά τις μεγάλες προχθεσινές ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων.

Προβληματισμό δημιούργησαν επίσης και τα σχόλια του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, κατά τη δεύτερη ημέρα της ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο οποίος ανησυχεί για τον αντίκτυπο των πτώσης των τιμών στην οικονομία.

Η εκτίναξη της απόδοσης των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας πάνω από το 4% έκανε πολλούς επενδυτές να αποχωρήσουν από τις μετοχικές αγορές και να στραφούν στα ομόλογα, ενώ την ίδια στιγμή δημιούργησε ανησυχίες ότι περαιτέρω αύξηση των εντόκων κερδών θα μπορούσε να πλήξει την ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών, όπως Lucent Technologies και Ford Motor, επισκίασαν τα κέρδη της Intel.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 34,38 μοάδες, ποσοστό 0,38%, φθάνοντας στις 9.094,59 μονάδες. Με απώλειες 5,24 μονάδων, ποσοστό 0,30%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.747,97 μονάδες.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν και αυτά από τις ανησυχίες ότι η πρόσφατη άνοδος των αγορών μπορεί να χάσει την κεκτημένη της ταχύτητα, ανησυχίες που ενισχύθηκαν και από τα απογοητευτικά αποτελέσματα ορισμένων αμερικανικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,58%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,67% της αξίας του. Οι όμιλοι λιανικής, υποκινούμενοι από το βρετανικό όμιλο Marks & Spencer, άσκησαν περισσότερες πιέσεις, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα για τις πωλήσεις του ομίλου δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τους επενδυτές. Η μετοχή του ομίλου λιανικής Dixons στο χώρο ηλεκτρικών ειδών έκλεισε 3,2%, ενώ του ομίλου ενδυμάτων Next κατά 0,73%.

Αντίθετα, ο τομέας επεξεργαστών κέρδισε έδαφος, μετά τα σταθερά αποτελέσματα της Intel. Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε διπλάσια κέρδη δεύτερου τριμήνου συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χάρη στις υψηλές πωλήσεις, ενώ προέβλεψε υψηλότερα περιθώρια κέρδους για το τρίτο τρίμηνο και την υπόλοιπη διάρκεια του έτους.

Η μετοχή του γερμανικού κατασκευαστή επεξεργαστών Infineon ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 5,7%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και οι μετοχές του ασφαλιστικού τομέα, οι οποίες επιστρέφουν σταδιακά σε θετικό έδαφος, μετά την πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα εξαμήνου το Μάρτιο.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei παρέμεινε σε θετικό έδαφος, παρά τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ