Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της NEC Corp., μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της International Business Machines Corp. (IBM), τα οποία απογοήτευσαν τους επενδυτές, που περίμεναν ανάκαμψη της ζήτησης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,9%, φθάνοντας στις 9.549,66 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 935,35 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου των κομπιούτερ να αποτελούν περίπου το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν ημιαγωγούς, όπως της Toshiba Corp. και της Hitachi Ltd., σημείωναν απώλειες, μετά την εισήγηση χρηματιστηριακών οίκων στους επενδυτές, να αγοράσουν λιγότερες μετοχές της ανταγωνίστριας Applied Micro Circuits Corp.

«Οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες και εκτός από μια θετική έκπληξη στα αποτελέσματα των εταιρειών, οι επενδυτές θα αναγκασθούν να πουλήσουν τις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε ο Satoru Kanoko, ο οποίος διαχειρίζεται 1,3 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Prudential Investment Management (Japan) Inc.

Αλλού στην Ασία, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times, έχανε ποσοστό 0,4%, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες. Οι μετοχές της Venture Corp. και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και κάνουν δουλειές στις ΗΠΑ, οδηγούσαν την πτώση.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,6%. Οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 3/4 των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, κινούντο πτωτικά, μετά τη χθεσινή πρόβλεψη της Lucent Technologies Inc. και της and Ford Motor Co., που πυροδότησε τις ανησυχίες, ότι τα εταιρικά κέρδη του δευτέρου εξαμήνου στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα είναι εκτός των προβλέψεων.

Οι δείκτες στην Ταϊβάν και την Κίνα, ήταν οι μόνοι στην περιφέρεια που κινούντο ανοδικά. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο στη Ν. Κορέα, λόγω εθνικής εορτής.