Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Honda Motor Co. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών, καθώς αισιοδοξία επικρατεί για τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή των ΗΠΑ, ο οποίος θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα θα δείξει, ότι η ζήτηση, στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, θα ανακάμψει φέτος.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 9.559,42 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 935,87 μονάδες. Τις καλύτερες επιδόσεις εμφάνιζαν οι μετοχές του κλάδου των μεταφορών, που συμμετείχαν σημαντικά στην άνοδο του δείκτη.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έιναι ένα καλό χαρτί, τώρα που υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ», ανέφερε ο Atsushi Osa, ο οποίος διαχειρίζεται 110 δισ. δολ. σε μετοχές με της Sumitomo Mitsui Asset Management Co.

Οι μετοχές της Softbank Corp. κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση του τμήματός της, Yahoo Japan Corp., για υπερδιπλάσια κέρδη το τρίμηνο μετά τη σημαντική αύξηση των εργασιών στον κλάδο του Internet.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχωρούσε σε ποσοστό 1,7%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της τρίτης σε μέγεθος κατασκευάστριας στον κόσμο κινητών τηλεφώνων. Η Nokia Oyj, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι οι πωλήσεις εξαρτημάτων θα υποχωρήσουν.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έχανε ποσοστό 0,7%. Τις μεγαλύτερες σημείωναν οι μετοχές της PCCW Ltd., μετά την προσφορά της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της πόλης, να πουλήσει μετοχές με έκπτωση.

Οι δείκτες στις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, ήταν οι μοναδικοί που σημείωναν άνοδο στην περιφέρεια.