Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2003 08:02

Boeing : Προς απόλυση περίπου 5.000 εργαζόμενοι

Προς μείωση του προσωπικού της, από 4.000 έως 5.000 εργαζομένους, θα προχωρήσει φέτος η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co., καθώς οι παραγγελίες της δεν έχουν σημειώσει άνοδο από την υποχώρηση των τελευταίων δύο ετών.

Περίπου 600 εργαζόμενοι θα παραλάβουν αύριο σημειώματα προσωρινής απόλυσης, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία.

Τουλάχιστον 40.000 θέσεις έχουν καταργηθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αριθμός που αποτελεί περισσότερο από το 40% του προσωπικού του τμήματος κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών της Boeing, που εδρεύει στο Σηάτλ.

Ο εκπρόσωπός της, John Dern, αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς το πόσο θα στοιχίσουν οι προσωρινές απολύσεις στην Boeing.

Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ βρίσκονται σε δυσμενή θέση, από ζημίες 15 δισ. δολ. που εμφάνισαν πέρυσι και φέτος. Η Boeing έχει 142 παραγγελίες για εμπορικά αεροσκάφη φέτος έναντι 600 παραγγελιών που είχε το 2000. Σημειώνεται, ότι, αυτήν την εβδομάδα, η Continental Airlines Inc. καθυστέρησε να παραλάβει 36 αεροσκάφη Boeing που είχε παραγγείλει.

«Θα συνεχίσει να είναι μία από τις χειρότερες περιόδους που έχει γνωρίσει ο κλάδος», ανέφερε ο Matthew Lamphier, αναλυτής με την Northern Trust Corp., η οποία κατείχε 7,26 εκατ. μετοχές της εταιρείας τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της Boeing έχαναν 22 σεντς, φθάνοντας στα 33,17 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν Υόρκης. Το περασμένο έτος έχασαν συνολικά ποσοστό 23%.

Συνολικά η εταιρεία απασχολεί 159.800 υπαλλήλους. Περίπου οι μισοί, απασχολούνται στο τμήμα άμυνας, το οποίο κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη για τη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ το 1/5 εργάζεται στο τμήμα κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών, στα εργοστάσιά της στο Κάνσας, την Καλιφόρνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον.