Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2003 09:09

Κϊνδυνος για την τήρηση της τάξης στο Ιράκ

Τον κίνδυνο «να κλείσει το παράθυρο» για την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ και να βυθστεί η χώρα στο χάος, αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς που έστειλε το Πεντάγωνο στη Βαγδάτη για να εκτιμήσουν τις μεταπολεμικές προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.

Η ομάδα των πέντε ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στην έκθεσή της, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπους πρέπει να εξασφαλίσει την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στην διαδικασία ανοικοδόμησης και να σταματήσει να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως μία διαδικασία ρουτίνας, ενώ στην πραγματικότητα είναι επείγουσα η ανάγκη αντιστροφής του αρνητικού κλίματος.

«Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι για να αλλάξουν τα πράγματα ως προς την ασφάλεια, που είναι ασταθής σε στρατηγικά τμήματα της χώρας», αναφέρουν οι πέντε εμπειρογνώμονες στην έκθεσή τους, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες «για να παραμείνουν στον δρόμο του Ιράκ για αρκετά χρόνια».

Για να αλλάξει η κατάσταση οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται για την ανοικοδόμηση, να βελτιωθεί η επικοινωνία με τους Ιρακινούς και να διασφαλισθεί η επιτυχία του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που διόρισαν οι Αμερικανοί πριν από λίγες ημέρες.

Οι πέντε εμπειρογνώμονες που κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά επισκέφθηκαν το Ιράκ από τις 27 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και του πολιτικού διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

«Το παράθυρο των ευκαιριών που έχουμε εδώ κλείνει. Δεν θα είναι ανοικτό για πάντα», δήλωσε ο Μπαθσίμπα Κρόκερ, ένας από τους πέντε εμπειρογνώμονες, που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στο State Department. «Θα είναι σημαντικό για τους Ιρακινούς να αρχίσουν να βλέπουν κάποιες πραγματικές αλλαγές, αναφορικά με τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας και της ποιότητας ζωής. Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να προκλήθεί χάος ή προβλήματα, εξ αιτίας κυρίως της κατάστασης σε θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε.