Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2003 14:36

ΑΔΕΔΥ: Oύτε άσπρο, ούτε μαύρο

Η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού νεοεισερχόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 398,37 στα 590 ευρώ.

Ο καταληκτικός βασικός μισθός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου του 2004 από 774,97 ευρώ στα 1.391 ευρώ.

Οι μηνιαίες αυξήσεις θα κυμαίνονται από 4% έως 6,4%, ενώ η μέση ετήσια αύξηση θα ανέλθει σε περίπου 6,1%. Οι αυξήσεις των συντάξεων διαμορφώνονται από 5% έως 6%.

Για την υλοποίηση του νέου μισθολογίου θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον ποσό ύψους 630 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος αντιμετώπισε με επιφυλάξεις την πρόταση του υπουργείου, δηλώνοντας «δεν απαντώ ούτε άσπρο ούτε μαύρο». Πρόσθεσε «ότι ναι μεν οι αυξήσεις του επομένου έτους είναι ικανοποιητικές, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει το επόμενο έτος, δεδομένου ότι τώρα είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, προ των εκλογών».

Στη νέα δομή του μισθολογίου, περιλαμβάνονται:

1. Ενσωμάτωση στο Βασικό Μισθό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, του επιδόματος εξομάλυνσης και μέρους του Κινήτρου Απόδοσης. Το κίνητρο απόδοσης διαμορφώνεται σε 86 ευρώ για την Υ.Ε., 96 ευρώ για την Δ.Ε., 135 ευρώ για την Τ.Ε. και 150 ευρώ για την Π.Ε. κατηγορία.

2. Αναδιάρθρωση της σημερινής ενιαίας δομής των τριάντα έξι (36) Μ.Κ., και καθιέρωση τεσσάρων διαφορετικών μισθολογικών κλιμάκων για τις κατηγορίες Υ.Ε., Δ.Ε. Τ.Ε. και Π.Ε. αντίστοιχα, με δεκαοκτώ (18) Μ.Κ. για κάθε κατηγορία.

3. Αύξηση των αμοιβών για τις θέσεις ευθύνης.

4. Καταργείται το επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο είχε χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων και δεν επεκτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση. Σε όσους είχε χορηγηθεί παραμένει ως προσωπική διαφορά.

5. Ο νέος βασικός μισθός γίνεται συντάξιμος.

6. Περιορισμός της υπερωριακής εργασίας καθώς και των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συλλογικά όργανα προσωρινού χαρακτήρα.

7. Περαιτέρω θα εξετασθεί η κατάργηση ορισμένων ειδικών επιδομάτων (π.χ. επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, επίδομα αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.), με αντιστάθμισμα την κατάταξη των υπαλλήλων σε προωθημένα κλιμάκια της κατηγορίας που ανήκουν.