Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 19 Ιουλίου 2003 00:01

Ευφορία από τα εταιρικά νέα

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ αποτελεσμάτων από τον εταιρικό τομέα, καθώς και επενδυτική αναβάθμιση της McDonald's στήριξαν τα blue chips στη Wall Street, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Microsoft στις ΗΠΑ και της Ericsson στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βοήθησαν τον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα να ανακάμψει.

Η Bear Stearns αναβάθμισε την επενδυτική της αξιολόγηση για τον αμερικανικό κολοσσό McDonald's, επικαλούμενη επικείμενα γεγονότα, όπως μερισματική αύξηση και μία νέα διαφημιστική εκστρατεία, με αποτέλεσμα η μετοχή τoυ ομίλου να ενισχυθεί 3,8%.

Η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 3%, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν 26%, παρά τις επιφυλακτικές προοπτικές σε ό,τι αφορά την αύξηση των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών και των δαπανών στο χώρο της τεχνολογίας.

Στην Ευρώπη, ο σουηδικός κολοσσός Ericsson και ο ολλανδικός όμιλος χημικών Akzo Nobel προσέφεραν στήριγμα στις μετοχικές τιμές, τα χρηματιστήρια όμως έκλεισαν τελικά την εβδομάδα με πτώση, εν όψει σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων την προσεχή εβδομάδα.

Η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε 15,4%, καταγράφοντας το καλύτερο κλείσιμο ενός έτους, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, χάρη στη μείωση του κόστους, καθώς και την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει σε κερδοφορία φέτος.

Η Ericsson συνέβαλε στην τόνωση γενικότερα του τομέα τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης με τη μετοχή της Alcatel να ενισχύεται 4,5% και της Siemens κατά 1%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχυόταν λίγο πριν από το κλείσιμο κατά 0,14%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,28%. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,6%.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης και ο ασφαλιστικός τομέας, με τη μετοχή της Aegon να ενισχύεται 5% και της ING Group κατά 3,3%.

Η μεγάλη άνοδος των δύο τελευταίων μετοχών βοήθησε τον τομέα ασφαλειών να κλείσει την εβδομάδα σε υψηλότερα επίπεδα. Επίσης, η μετοχή του ολλανδικού ομίλου χημικών και φαρμακευτικών Akzo Nobel ενισχύθηκε 13,3%, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τη μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των κερδών του το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε σταθεροποιητικές τάσεις, ύστερα από τριήμερες απώλειες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ