Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2003 00:01

Ευφορία σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στήριξαν τη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς αναθέρμαναν τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 29.000, φθάνοντας στις 386.000 την προηγούμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα της 8ης Φεβρουαρίου, αλλά και σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν προβλέψει αναλυτές.

Τα θετικά επίσης αποτελέσματα από τις κορυφαίες εταιρείες AT&T, Dow Chemical και Computer Associates International, βελτίωσαν επίσης το κλίμα στην αγορά. Οι μετοχές των τριών τελευταίων εταιρειών ενισχύθηκαν 4,8%, 6,3% και 16,6% αντίστοιχα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 81,73 μονάδες, ποσοστό 0,89%, φθάνοντας στις 9.112,51 μονάδες. Απώλειες 17,76 μονάδων, ποσοστό 1,03%, σημείωσε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.701,42 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το γερμανικό κολοσσό Siemens και την DaimlerChrysler ικανοποίησαν τους επενδυτές σε συνδυασμό με τη μείωση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot υπενθύμισε ωστόσο στους επενδυτές ότι η ζήτηση παραμένει ευάλωτη, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος. Επίσης, και η μετοχή της STMicroelectronics υποχώρησε 3%, μετά την προειδοποίηση για τη συρρίκνωση των κερδών της.

Ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 1,8%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 2,1%. Ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας ενισχύθηκε 1,5%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, ενώ ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε με άνοδο 2,2%. Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 2,1%.

Η μετοχή της Siemens ενισχύθηκε 3,7%, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο, χάρη στις υψηλές επιδόσεις του τμήματος ιατρικού εξοπλισμού της εταιρείας.

Τα κέρδη της DaimlerChrysler από τις βασικές δραστηριότητές της υποχώρησαν κατά δύο-τρίτα στο δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας των απωλειών στο αμερικανικό τμήμα Chrysler, οι μετοχές όμως της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν 4,3%, καθώς η πτώση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσον φοβόντουσαν οι αναλυτές. Η θετική αυτή αντίδραση δείχνει πόσο ανήσυχοι ήταν οι επενδυτές εν όψει των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Ισχυρός ήταν και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, με τη μετοχή της Vodafane να ενισχύεται κατά 4,4%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ