Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2003 13:56

Βρετανία : Αύξηση του ΑΕΠ αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς το β' τρίμηνο

Με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμένετο, αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι βιομηχανίες απέτυχαν να ανακάμψουν, ενώ μειώθηκε και η βιομηχανική παραγωγή.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του πρώτου τριμήνου του έτους, περίοδος κατά την οποία σημείωσε άνοδο κατά 0,1%, με τους χαμηλότερους ρυθμούς σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ θα αυξάνετο κατά 0,4%.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, παρέμεινε αδύναμη, λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής. Οι βιομηχανίες υποφέρουν, καθώς η ανάπτυξη στις 12 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με ευρώ, παρέμεινε στάσιμη και η ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραπαίει, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά από τη Βρετανία.

Η λίρα Αγγλίας διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ ημερών έναντι του δολαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Στις 9:32' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, η λίρα ήταν στο 1,6181 δολ. Έναντι 1,6121 δολ. που ήταν χθες. Διαπραγματεύθηκε στις 70,99 πένες έναντι του ευρώ, από 71,04 πένες που ήταν χθες.

Εναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 1,8%, χαμηλότερα του 2,1% που είχε σημειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Η Βρετανία, είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών του G7 που ανακοίνωσε το ΑΕΠ. Χθες η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 1,6% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, μετά από υποχώρηση το πρώτο τρίμηνο του έτους.