Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 00:01

Οι καταναλωτές... ρίχνουν τις μετοχές

TΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Εν συνεχεία όμως η είδηση για σύλληψη του πρώην Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν προκάλεσε αγοραστικό ενδιαφέρον και περιόρισε την αρχική μεγάλη πτώση. Οι μετοχές υποχωρούσαν σημαντικά στο ξεκίνημα μετά την είδηση ότι ο δείκτης του Conference Board για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο υποχώρησε στις 76,6 μονάδες από τις 83,5 του Ιουνίου. Λίγο πριν όμως από το μεσημέρι, η πτώση συγκρατήθηκε από τις φήμες ότι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Απώλειες 62,05 μονάδων, ποσοστό 0,67%, σημείωσε κατά το κλείσιμο, ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 9.204,46 μονάδες. Με απώλειες 3,99 μονάδων, ποσοστό 0,23%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.731,37 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα blue chip υποχώρησαν, επηρεαζόμενα από τις μετοχές ενέργειας και αυτοκινήτου, καθώς η απρόσμενη κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ δημιούργησε ανησυχίες για το ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Τα αποθαρρυντικά στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επισκίασαν τον αντίκτυπο που προκάλεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της γαλλικής Alcatel και της ελβετικής ΑΒΒ.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,47%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,78% της αξίας του. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,28%, ο CAC στο Παρίσι με απώλειες 0,71%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,29%. Από τους μεγαλύτερους «χαμένους» ήταν η μετοχή του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Prudential, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 3%, μετά την ανακοίνωση για μείωση του μερίσματός της κατά 40%. Αντίθετα, η μετοχή της Alcatel ενισχύθηκε περισσότερο από 8%, από τη στιγμή που ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο. Υψηλές αποδόσεις παρουσίασε επίσης και η βρετανική εταιρεία στο χώρο υγείας Amersham, με τη μετοχή της να ενισχύεται 9%, μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις για επιστροφή σε κερδοφορία του ζημιογόνου τμήματος φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Μαρτίου, ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχει ενισχυθεί 33%, ενώ ο δείκτης FTSE Eurotop 300 κατά 27%, στρατηγικοί αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη άνοδος του ευρώ και ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών ενδέχεται να ανακόψει περαιτέρω άνοδο.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ