Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς τα αποτελέσματα της Kyocera Corp. και της Fujitsu Ltd., έδειξαν μείωση των πωλήσεων και των τιμών στην αγορά των chip και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 9.775,48 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 954,93 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο ανόδου του δείκτη. Αλλη έκθεση έδειξε απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής.

«Κοινό στοιχείο ενός μεγάλου αριθμού μετοχών εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, αποτελεί η υψηλή τιμή τους, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που εμφάνισαν», ανέφερε ο Paul Chesson, ο οποίος διαχειρίζεται 1,6 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Perpetual Investment Management Co. στη Μ. Βρετανία, συμπληρώνοντας : «Μερικές εταιρείες δεν αξίζουν καθόλου, είναι οικονομικά αδύναμες και έχουν ελάχιστο συγκριτικό πλεονέκτημα», όπως η Fujitsu.

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Asustek Computer Inc., κινούντο πτωτικά μετά την ανακοίνωση για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ο οποίος περιόρισε την αισιοδοξία για ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Information Technology, ο οποίος απαρτίζεται από 110 μετοχές εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ στην περιφέρεια, κέρδισε ποσοστό 37% τους τελευταίους τρεις μήνες, εν αναμονή της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η οποία θα οδηγούσε και σε αύξηση της ζήτησης.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE υποχωρούσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε ποσοστό 0,8%. Οι μετοχές του κλάδου των κομπιούτερ, όπως της Compal Electronics Inc. σημείωναν επίσης απώλειες, μετά το σχόλιο της Standard & Poor's ότι η τεχνολογία στην Ασία έχει ακόμη δρόμο για την ανάκαμψη.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 0,2%, τη στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχωρούσε κατά 0,6%.

Ολοι οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της περιφέρειας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία και την Κίνα. Μικρή διαφοροποίηση σημείωνε ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη.