Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι μετοχές της Toshiba Corp. σημείωναν σημαντική πτώση, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1987, μετά την ανακοίνωση ζημιών για το τρίμηνο, οι οποίες σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν, αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών των τηλεοπτικών συσκευών και των μικρών κομπιούτερ για σημειώσεις.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε σε ποσοστό 1%, φθάνονοντας στις 9.532,43 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 934,36 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν το 29% των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, συμπεριλαμβανομένης στης NEC Corp. και της Hitachi Ltd., οι οποίες πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα τα αποτελέσματα του τριμήνου, κινούντο πτωτικά μετά το σχόλιο της Intel Corp., ότι οι δαπάνες του κλάδου της τεχνολογίας θα παρουσιάσουν ελαφρά διαφοροποίηση φέτος.

Συνολικά, ο δείκτης Nikkei κέρδισε ποσοστό 25% μετά από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 20 ετών, που έφθασε στις 28 Απριλίου, καθώς οι μετοχές του κλάδου των κομπιούτερ, ως ομάδα, κέρδισαν ποσοστό 34% κατά τη διάρκεια της εν λόγω χρονικής περιόδου.

«Η μείωση των εσόδων της Toshiba από τη δραστηριότητά της στον τομέα των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι αναμένετο», ανέφερε ο Yoichi Kuwata, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με τη Nikko Global Asset Management Ltd. στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας : «Η σημαντική άνοδος που είχαμε προσφάτως ενδέχεται να μετατραπεί τώρα σε στασιμότητα».

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές στην Αυστραλία σημείωναν κέρδη, οδηγώντας τον δείκτη σε άνοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Οι μετοχές της Commonwealth Bank of Australia σημείωναν κέρδη.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times κινείτο πτωτικά. Οι μετοχές της Singapore Airlines Ltd. σημείωναν απώλειες, καθώς η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά στα χρονικά της, ζημίες για το τρίμηνο, καθώς ακύρωσε περίπου το ήμισυ των πτήσεών της, εξ αιτίας της επιδημίας του θανατηφόρου ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS.

Οι δείκτες στην Ταϊβάν και τη Μαλαισία σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση, μετά από ταλάντευση μεταξύ κέρδους και ζημιών. Οι δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες σημείωναν κέρδη, τη στιγμή που οι υπόλοιποι στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά.