Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Matsushita Electric Industrial Co. και της Samsung Electronics Co., καθώς οι εκθέσεις των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, την ανεργία και τη βιομηχανική παραγωγή ενισχύουν την αισιοδοξία ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βελτιώνεται.

«Οι εξαγωγικές εταιρείες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και οποιαδήποτε καλή είδηση για την πορεία της οικονομίας της, τονώνει τις μετοχές τους», ανέφερε ο Hiroshi Mizutani, ο οποίος διαχειρίζεται 3,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος, κατέχει μερίδιο σε αυτοκινητοβιομηχνίες, όπως στην Toyota Motor Corp.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 9.575,59 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης, υποχώρησε κατά 2,8% κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 941,62 μονάδες, θέτοντας τέλος στις απώλειες του 2,1%, κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,7%, σημειώνοντας κέρδη για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τριών ημερών. Οι μετοχές της Samsung Electronics, η οποία πραγματοποιεί περίπου το 1/5 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ, οδηγούσαν την άνοδο.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE αναρριχήθηκε κατά 1,2%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της οποίας οι πωλήσεις, κατά τα 3/4 πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, σημείωνε άνοδο 0,3%, θέτοντας τέλος στις απώλειες των τελεταίων τριών ημερών. Οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., οδηγούσαν το ράλι.

Οι δείκτες στην Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη, έκαναν ράλι ανόδου τον Ιούλιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς μερίδα επενδυτών εκτιμούσε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ, θα επιταχυνθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 2,4% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο και ταχύτερα από ό,τι εκτιμούσαν οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, καθώς οι αρχικές αιτήσεις για εύρεση εργασίας μειώθηκαν, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην περιοχή του Σικάγο, σημείωσε άνοδο τον Ιούλιο.